Werken en leven

WERKEN VAN 9 TOT 9 EN OOK (NOG) DIALYSEREN Voor veel mensen stort de wereld in als ze te horen krijgen dat ze drie keer in de week een paar uur moeten dialyseren. Hoe breng je daar de puf voor op en hoe kun je dat nu combineren met je werk? Bij Diapriva kun je kiezen voor een eigen kamer en met een laptop op schoot, heel gefocust, aan het werk zijn. Hier het anonieme verhaal van een echte ondernemer die tijdens het dialyseren gewoon aan het werk is. “Vanaf mijn 21ste moest ik aan…

Wat is dialyse

Een belangrijke taak van de nieren is het scheiden van nuttige stoffen en afvalstoffen in het bloed. Als de nieren hun functie niet goed uitvoeren, hopen deze afvalstoffen zich op in het lichaam. Dan moet hun functie worden overgenomen. Dit gebeurt door middel van dialyse. Dialyse is de uitwisseling van in water opgeloste stoffen door een semipermeabel (half doorlaatbaar) membraan. Dialyse is een manier om de afvalstoffen en het teveel aan vocht uit het lichaam te verwijderen. Het moment waarop dialyse noodzakelijk wordt, hangt af van de algemene conditie van de persoon en de overgebleven…

Vormen van dialyse

Hemodialyse Hemodialyse is de ‘klassieke’ vorm van dialyse. Het bloed wordt meerdere malen per week door een dialysemachine gepompt waaraan een kunstnier bevestigd is, die afvalstoffen en overtollig vocht verwijdert. Een kunstnier bestaat uit een groot aantal kunststof membranen in de vorm van een dun buisje (capillair). In deze dunne buisjes zitten piepkleine gaatjes, die doorlaatbaar zijn voor kleine stoffen, en niet doorlaatbaar zijn voor grotere stoffen, vandaar de term “semipermeabel” (half doorlaatbaar). Door deze capillairen stroomt het bloed. Deze capillairen worden omspoeld door dialysevloeistof (een oplossing van zouten waarvan de samenstelling lijkt op die…

Geschiedenis dialyse

Willem Johan (Pim) Kolff (Geboren te Leiden, 14 februari 1911 – overleden te Newtown Square (Pennsylvania), 11 februari 2009) was een Nederlandse internist die de eerste werkende kunstnier uitvond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij zich verdienstelijk in het verzet. Hij stamde uit de familie Kolff, een oud Nederlands patriciërsgeslacht. Hij emigreerde in 1950 naar de Verenigde Staten. In 1955 verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit.  Kolff werd vooral bekend door zijn uitvinding van de kunstnier (in 1943 in Kampen) en zijn levenslange werk aan allerlei andere kunstmatige organen, zoals een hart-longmachine in 1956 en het kunsthart in 1957.…
Menu